Itegem onafhankelijk??
Tussen pot en pint wordt er nog wel eens teruggegrepen naar vroegere tijden, waar men vaak met nostalgie aan terugdenkt. Dat is bij de Itegemnaren niet anders, vaak wisselt men nog van gedachten en spreekt men nog wel eens van de tijd dat men nog "op zijn eigen" was, bedoelende een onafhankelijke gemeente met eigen bestuur en bevoegdheden. Nu is het wel zo dat de mensen te Itegem steeds vrijheidsstrijders geweest zijn en dat dit waarschijnlijk ook nu nog in ons bloed zit. Zoals gezegd wordt hierover vaak gesproken tussen pot en pint, maar wanneer het over dit thema gaat heeft dit zeker geen mindere waarde, zeker niet wanneer men de reacties hoort omtrent deze materie. Het is blijkbaar een gegeven dat velen (zowel jong als oud) een zelfstandig Itegem zeer goed zien zitten. Zij zien Itegem graag terug onafhankelijk, maar denken dat dit nooit meer zal kunnen. Wel...daar zit men dan fout en is men slecht ingelicht. Het begrip "defusie" bestaat wel degelijk en staat ook op het puntenprogramma van enkele Vlaamse partijen. Ekeren is zo'n mooi voorbeeld. Zij komen in aanmerking om zich los te scheuren van Antwerpen en zo terug een zelfstandige gemeente te vormen. Een studie toonde aan dat dit mogelijk was, en de traditionele partijen werken samen om het dorp zij onafhankelijkheid terug te geven. Zulke ideeën zijn dus geen zottemanspraat, maar zouden ooit wel eens in werkelijkheid kunnen omgezet worden. Want waar een wil is, is een weg. In het geval van Ekeren bleek ook dat maar liefst 74% van de bevolking een onafhankelijk Ekeren wou. Ook in Itegem blijkt dit idee verschillende aanhangers te hebben.
Maar want denkt U, onze begenadigde lezer en site-bezoeker van dit verhaal. Hoe staat U tegenover "Itegem Onafhankelijk"?? Reageren maar!!
3 Reacties:
We zijn idd op weg naar een eengemaakt Europa en dat verdient alle steun. Maar de gewone burger heeft weinig voeling met Europa. Men richt zich meer op zijn eigen entiteit. Dit is steeds zo geweest in Europa en zal waarschijnlijk ook altijd zo blijven. Denken we maar aan Vlaanderen, Montenegro, Slovenië,...
Dat is ook zo op gemeentelijk vlak, waar een defusie werkbaar zou kunnen zijn. Destijds werd dit ingevoerd om kosten te drukken, nu is geweten dat dat eigenlijk weinig effect heeft gehad. Vele gemeentes beseffen nu dat hun wensen en grieven in de fusiegemeente te weinig aan bod komen en wensen een verandering. Men is van mening dat een eigen gemeentebestuur dit beter zal behartigen omdat men dan dichter bij de eigen bevolking staat en men dus ook rechtstreeks meer invloed zal hebben. Deze tendens kwam ook naar voor in de campagne van het Gemeentebelang, na de verkiezingen toch uit het niets de tweede grootste partij van Heist!!
Voorts moeten we opmerken dat Itegem geen kleine gemeente is. Naast Heist-Centrum is Itegem de grootste gemeente van de fusie. Itegem is steeds zeer onafhankelijk geweest en heeft steeds zijn eigen boontjes kunnen doppen. Aan geld was er in ons dorp nooit een gebrek. Daarnaast telt Itegem een dikke 6000 inwoners, wat zeker niet niks is.
Het is wel eens tof om over deze materie te debatteren want zoals hierboven geschreven leeft deze gedachte nog steeds bij vele Itegemse verenigingen. Itegem zou vanzelf terug op "zijn eigen" benen kunnen staan.
Eendracht maakt macht, dat klopt helemaal. Helaas moet ik zeggen dat er van 'het eendrachtsgevoel' weinig te merken is. Ik voel me
Itegemenaar, geen 'grootheistsenaar'.
Verder wil ik één van de belangrijkste woorden van 'de village-watcher' zelf even herhalen: 'BEHARTIGEN'
Wie wil er het Itegemse volk BEHARTIGEN in de huidige gemeenteraad?
We zijn in het verleden te weinig behartigd, (of den berg teveel?) waardoor het eendrachtsgevoel ver weggejaagd is.
Het klopt idd zoals Joris zegt dat er in de wereld steeds meer geglobaliseerd wordt. Maar in het geval van Heist wordt er rond den berb veel te veel gecentraliseerd.
De deelgemeneenten zijn te veel 'onderdeel' gebleven van Heist op den berg, die er slechts voor zorgden dat het inwonersaantal = gemeenteblastingbetalers, steeg. Het geld werd jammer genoeg vooral geïnvesteerd in de Bergstraat en alle andere dingen waar 'berg' in zit. Wat werkt dit in de hand? Inwoners van de deelgemeenten zijn genoodzaakt om zich naar HEIST OP DEN BERG te verplaatsen. Waarom verdient Itegem deze noodzakelijke dingen niet? Heist-op-den-berg wordt steeds groter en groter ten koste van de deelgemeente. Een tendens die dringend moet keren.
Klein voorbeeldje:
Een vergelijking tussen de bib van Heist op den Berg en die van Itegem. Is dit nog eerlijk? Mensen vinden niet langer wat ze nodig hebben in Itegem, want daar bleef de tijd stilstaan (misschien wel sinds 72) en voelen zich genoodzaakt om naar de Bib van Heist te gaan. Gevolg: steeds minder mensen bezoeken de bib van Itegem. Als de gemeenteraad dan dient te investeren in een bib, rarara welke bib wordt het??? Een negatieve spiraal voor Itegem. Wie doorbreekt ze mee?
Het zou echt anders kunnen!
Waarom moet het 2de culturele centrum (als het dan toch moet gebouwd worden) kost wat kost (heeeeel veel) opnieuw in Heist op den berg komen? O ja, Groot Heist moet GROTERHEIST worden. De slobkop waarvan deelgemeenten zoals Itegem slachtoffer zijn.
Denk even mee mensen.... dit is een boeiende discussie. Fusie, defusie,... wat denken jullie?
Boeiende discussie!
Heb er tussen pot en pint ook al vaak mee over nagedacht.
Misschien hadden minder mensen met de 'defusiedrang'gezeten als we na de verkiezingen mooi vertegenwoordigd waren in het Heistse bestuur. Kijken we inderdaad even naar Wiekevorst,...
Een makkelijker haalbaar alternatief en misschien even goed voor Itegem, is zorgen dat we binnen 6 jaar met een oprechte, bekwame ploeg voor Itegem naar de verkiezingen stappen, in de hoop dat we dan voor verschillende Itegemenaren een stoeltje kunnen versieren op de berg...
Een reactie posten
<< Home