11/23/2006

Rookverbod in cafés

Uitbaters van cafés en restaurants zijn nog altijd niet goed op de hoogte van de nieuwe wetgeving over roken. Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) start daarom met de informatiecampagne Comprendo.

"Wij hebben de laatste maanden erg veel vragen gekregen van horeca-uitbaters", zegt NSZ-voorzitster Christine Mattheeuws.

"De wetgeving is erg complex. Naast een rookverbod is er ook een rookzone, een rookkamer en plaatsen waar roken wel toegelaten is. Het is belangrijk dat wij die vier mogelijkheden goed uitleggen."

Het rookverbod in de horeca gaat in op 1 januari 2007. Toch zijn er allerlei uitzonderingen waardoor roken in bepaalde plaatsen toch kan.

Het NSZ wil het kluwen nu ontwarren met de campagne Comprendo. Ook minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS) werkt aan een informatiecampagne.

En wat denkt de gewone burger (u dus) van dit rookverbod in de horeca? Zoals vaak zullen er voor-en tegenstanders zijn. Voorstanders voornamelijk niet-rokers die nu niet meer passief hoeven mee te roken en wiens kledij niet steeds vol zit van de rook na een gezellig cafébezoek. Geef gerust jullie mening!!!

11/09/2006

Wereldleiders te Itegem in 1746-1747!!

Ons aller Itegem was destijds zeker niet zomaar een dorpje. Tijdens de Oostenrijkse Successieoorlog (1740-1748) streden de Fransen tegen de Engelsen, de Hollanders en de Oostenrijkers. Het slagveld was het huidige België (toen de Zuidelijke Nederlanden). Ook Itegem kreeg te maken met soldaten van allerlei slag. Vooral de Franse soldaten hebben te Itegem hun stempel gedrukt en sporen nagelaten. Franse soldatenkinderen werden hier geboren en zieke of gewonde soldaten werden hier begraven.
Itegem was destijds zeer strategisch gelegen langs de oevers van de Grote Nete. Bovendien beschikte Itegem over zeker twee bruggen over de Nete en waren er verschillende versterkingen terug te vinden in de buurt (kasteel Ter Borcht, kasteel Herlaar, kasteel Rameyenhof, kasteel Gestelhof). Dit alles was het Franse opperbevel zeker niet ontgaan en men besliste om van Itegem een echte versterking te maken met wachtposten en een magazijn.

Grote figuren uit het opperbevel (de top van de toenmalige politieke en militaire wereld) waren dan ook te Itegem geweest of kenden de situatie. Mensen die zeker aanwezig waren te Itegem zijn maarschalk de Saxe (opperbevelhebber van het Franse leger en zoon van koning August II van Polen), graaf d'Estrées (kleinzoon van Louvois, minister van Oorlog onder Lodewijk XIV), markies de Pontchartrain (broer van de latere eerste-minister Maurepas), de hertog van Cumberland (zoon van de Engelse koning George II). Kortom één voor één ronkende namen van personen die behoorden tot de hoogste aristocratie en elite uit die tijd.
De machtigste man van de wereld was destijds de Franse koning Lodewijk XV. Er zijn geen bewijzen dat hij zelf persoonlijk in Itegem is geweest. Maar dit zou zeer goed kunnen want we weten dat hij wel te Putte geweest is en dat hij zijn hoofdkwartier had op het kasteel van Boechout tussen Lier en Antwerpen. Ook andere Franse toppolitici waren tussen 1746 en 1747 aanwezig in onze contreien. Zo kennen we de hertog de Richelieu (omgeving Duffel), de prins de Soubise (Mechelen), graaf d'Argenson en graaf de Clermont. Deze graaf de Clermont was een kleinzoon van Lodewijk XIV en schreef in een brief aan maarschalk de Saxe over het strategische belang van Itegem. In de maand juli van het jaar 1746 verbleef de rechtervleugel van het Franse leger dan ook achter de Grote Nete te Itegem. De linkervleugel vestigde zich te Lier.
Kortom Itegem stond destijds in de belangstelling bij de wereldtop en kreeg meermaals bezoek van mensen met koninklijk bloed.
Meer hierover valt te lezen op de 40ste Itegemse Boekenbeurs op 17-18 en 19 november.

Op de bovenstaande foto zien we de Franse koning Lodewijk XV (met uitgestrekte arm op het witte paard) met zijn gevolg tijdens de slag bij Fontenoy (1745). De koning geeft hier orders aan maarschalk de Saxe (tegenover hem op het bruine paard in blauw uniform) en aan zijn andere bevelhebbers. De koning en de kroonprins waren persoonlijk aanwezig op deze veldslag. De koning keek toe, maar de kroonprins gooide zich effectief in de strijd.