Onze Belgische soldaten over de wereld!!!

De tijd van de grote koloniseringen is reeds jaren voorbij, maar toch zetten sommige landen hun troepen nog uit over de rest van de wereld om hier of daar een gebied te controleren. Hetzij in opdracht (van bijvoorbeeld de VN) om de wereldvrede te garanderen hetzij om puur imperialisme. Tijdens de vorige eeuwen was dit vooral een zaak van de grootmachten, de kleinere landen bleven in gebreken of probeerden de grootmachten na te volgen door toch ook maar een kolonie in bezit te krijgen. België kreeg destijds-na ruzie tussen de grootmachten-op het congres van Berlijn Congo in de schoot geworpen. Vandaag de dag deinst ons land ervoor terug om onze soldaten in te zetten in de grote vuurhaarden zoals bijvoorbeeld Irak. Misschien is dit nog wel een wijze keuze van de regering geweest. Maar wanneer het gaat om andere missies, wanneer het gaat om een regio te stabiliseren en in het oog te houden, dan staat het Belgische leger wel paraat. In zulke gevallen durft ons land ook zijn verantwoordelijkheden opnemen. Zo heeft België reeds verschillende soldaten op het terrein in Kosovo en in Afghanistan.
De actuele situatie in Libanon vereist nu ook een vredesmacht. Europa speelt inzake deze missie de hoofdrol en wil verschillende soldaten sturen ter stabilisering van de regio. Frankrijk dat reeds van vroegere tijden belangen heeft in het gebied stuurt 2000 soldaten bovenop het aantal soldaten dat zij daar reeds jaren hebben zitten. Ook het kleine België heeft nu besloten om deel te nemen aan deze vredesmacht. Het zal bijna 400 soldaten sturen, toch een mooie inspanning. Frankrijk zal de missie in eerste instantie leiden, later zullen zij worden opgevolgd door de Italianen. Italië stuurt namelijk niet minder dan 3000 soldaten naar de regio.
Ook Belgische soldaten zullen dus toezien op het behoud van het machtsevenwicht aldaar. Door onze troepen te plaatsen rondom de wereld sticht het kleine België zo toch een vorm van Belgische nederzettingen over de wereld. De Amerikanen doen al geruimere tijd aan neo-kolonialisme en hebben bases "all over the world". Maar ook de minder invloedrijke landen zetten hun pionnen op het schaakbord, de algemene westerse evolutie volgend.