Exit Verhofstadt!?
Het ziet er niet goed uit voor de tweede regering Verhofstadt. In de Wetstraat wordt volop gespeculeerd over een politieke crisis en vervroegde verkiezingen. Deze zouden dan op 12 of 19 juni moeten plaatsvinden. Kunnen we de regering Verhofstadt vergelijken met het orkest van de Titanic, dat lustig voortspeelde terwijl het schip al lang aan het zinken was? Feit is dat de kansen op een falatle nekslag voor de regering de laatste dagen flink zijn toegenomen. Onze vriend Verhofstadt had zich nog willen redden door de zwarte piet heimelijk door te schuiven naar de Vlaamse regering van Yves Leterme. Maar wie een put graaft voor een ander loopt er dikwijls zelf in en de kansen zijn nu ook definitief gekeerd. Dit is vooral te danken aan de sp.a-tenoren. Zij vinden dat de bespreking van de wetsvoorstellen daaromtrent nu maar eens serieus moeten beginnen in de Kamercommissie. Indien geen compromis wordt gevonden met de Franstaligen voor de stemming, betekent dit zo goed als het einde van het federaal kabinet en dan kan Zijne Majesteit de Koning een nieuwe regering samenstellen.
De VLD heeft dus fout gegokt en dat zou wel eens fataal kunnen worden. Iedereen beseft dat, ook de blauwe tenoren. Getuige de noodkreet van Patrick Dewael in verschillende kranten. Al zal niet iedereen onder de bevolking hierom treuren want zoals Geert Hoste het zei : "Als een regering met zwart geld van bandieten de staatskas in evenwicht moet houden, dan zedde volgens mij verkeerd bezig".
Zo lijken we dichter te komen bij een val van de regering en bij vervroegde verkiezingen.
De VLD heeft dus fout gegokt en dat zou wel eens fataal kunnen worden. Iedereen beseft dat, ook de blauwe tenoren. Getuige de noodkreet van Patrick Dewael in verschillende kranten. Al zal niet iedereen onder de bevolking hierom treuren want zoals Geert Hoste het zei : "Als een regering met zwart geld van bandieten de staatskas in evenwicht moet houden, dan zedde volgens mij verkeerd bezig".
Zo lijken we dichter te komen bij een val van de regering en bij vervroegde verkiezingen.
12 Reacties:
Verhofstadt II is inderdaad niet gezond meer bezig. Bij de besprekingen tussen de meerderheidspartijen vandaag is gebleken dat de achterdocht tussen de partijen toeneemt en de spanning stijgt. Dewael en Van de Lanotte slaakten al een kreet van wanhoop, vandaag maakte Somers een zeer cynische opmerking.
Als ze niet overeenkomen de volgende dagen (en da's niet evident in dit klimaat)dan is de val van de regering hoogstwaarschijnlijk nabij.
Het Brussel - Halle - Vilvoorde dossier ligt al jaren (decennia) op de bureau van de regering. Dan hebben we het dus ook over de vorig CD&V regeringen die nu er alles aan doen om Verhofstadt te laten vallen omwille van dit dossier. Ik denk dat mensen misschien iets verder moeten kijken dan hun neus lang is en niet meteen deze regering de schuld geven ook al beloofde zij een snelle afhandeling van dit dossier...
Het kan zijn dat dit dossier al jarenlang op de regeringstafel lag, maar voor zover mijn informatie strekt is daar niets van te merken. Echte 'historische' bewijzen daaraangaande kunnen altijd op deze discussieruimte gepubliceerd worden. Graag!! Laat maar komen.
Ook al kan dit via deze blog bewezen worden, dan is de zegswijze van oud-premier Dehaene hierop perfect van toepassing : "Een probleem moet je oplossen wanneer het zich stelt". En de vorige jaren heeft dit probleem zich nooit "zo extreem" gesteld. Dus moet het nu voor eens en voor altijd maar is opgelost worden maar daar is deze regering duidelijk niet toe in staat want het blijft maar aanslepen. Ondanks de regering (zoals hierboven gezegd) de belofte had gemaakt dit snel af te handelen.
Conclusie een regering die valse beloftes maakt en die een dossier niet kan oplossen moet maar eens ten val gebracht worden. Het is de zoveelste kemel (fiscale amnestie, Sabena, DHL)dat deze regering geschoten heeft. Hierbij moet echter wel worden gezegd dat niet elke regeringspartij evenveel schuld treft. De Vlaamse socialisten bijvoorbeeld zeggen nu eindelijk waar het op staat. Van de Lanotte en Van den Broecke zijn mensen met gezond verstand (denk aan de brief van van den Broecke een paar maanden geleden). Doordat de agenda's van de regeringspartijen niet meer overeenkomen groeit dus de achterdocht. Ook al wordt dit dossier toch nog in extremis opgelost, dan nog heeft Verhofstadt II een flinke deuk gekregen. Want dit dossier hangt als een zwaard van Damocles boven deze regering.
Het feit dat BHV nu zo op de voorgrond komt is te wijten aan de nationalistische en extreme tendenzen van sommige partijen. Partijen die duizenden mensen vertegenwoordigen en waarvoor ook duizenden mensen op straat kwamen kort voor de vorige Vlaamse verkiezingen. Deze "conservatieve" verrechtsende tendens in acht genomen (overigens in geheel het westen, Amerika, Vlaanderen, Nederland, Denemarken, Frankrijk, Oostenrijk, Spanje, Duitsland, Portugal en in de Kerk met de keuze van Kardinaal Ratzinger tot paus.) die bij miljoenen mensen aanhang geniet en die de regeringen goedkeurend aanzet om zo door te gaan, maakt dat de liberale partijen in het westen op termijn gedoemd zullen zijn om ten onder te gaan. De kopstukken maken elkaar af en de bevolking trapt niet langer in "de liberale volkspartij". Want dat kunnen zij de bevolking nooit geven. Hun kernlijn is nog altijd dezelfde als deze uit de negentiende eeuw : individualisme. Mensen die actief zijn in het verenigingsleven weten dat dit geen basis kan vormen voor een goede maatschappij.
Dat iedereen wat dit laatste punt betreft maar is verder zou kijken dan zijn neus lang is, de wereld zou er al een stukje op verbeteren.
Waarschijnlijk in uiterste nood haalde de regering gisteren de "trukkendoos" nog is boven. Zoals Martine Tanghe zei : SURREALISTISCH. Plotseling werd er niet meer gesproken van een splitsing maar wel van een compensatie voor de Vlamingen via een herziening van artikel 63 van de Grondwet. De onderhandelingen hierover zouden maandag beginnen, maar gaat dit nu nog door?? Want dit voorstel werd gelekt, ongetwijfeld met de bedoeling om het te laten afschieten. Het voorstel staat immers haaks op het engagement van de Vlaamse partijvoorzitters. Ook de burgemeesters daar en verschillende andere politici (ook VLD-ers) zijn vierkant tegen. Zij willen BHV onverwijld splitsen!! Als er tegen woensdag geen doorbraak is, dan is het crisis en zal de regering vallen.
Dan ziet het er helemaal niet goed uit voor de liberalen. Daardat zij al te lichtzinnig manoeuvreerden verliezen zij greep op de situatie. Nu leiden de socialisten (Van de Lanotte) de operaties. Als deze mislukken dan krijgen we verkiezingen en het einde van de regering en de generatie Verhofstadt. Want de liberalen zijn ondertussen teruggezakt tot de vierde partij in Vlaanderen. Na verkiezingen vliegen zij gegarandeerd uit de federale regering, gezien de grote liefde tussen socialisten en christen-democraten. Die blijkbaar al vaak apart vergaderden....
Als Brussel-Halle-Vilvoorde nu niet gesplitst wordt, dan breken vele politici hun woord. Dit zal de anti-politiek sterk voeden en we weten allemaal wie hier voordeel uit zal halen bij de volgende verkiezingen.
Chirurg Van de Lanotte staat voor een moeilijke opdracht, en het siert hem dat hij er toch voor gaat. Ook al houden we ons had vast voor het resultaat. Het zou een resultaat moeten zijn dat rekening houdt met het gegeven woord van velen. En geen juridisch monster dat het vertrouwen in 's lands bestuur en instellingen ondermijnt. Of zoals prof Van Orshoven het ook al zei : "Als het makkelijker is om met een 2/3 meerderheid de grondwet te wijzigen dan wel met een gewone meerderheid de grondwet te doen naleven, dan staat de rechtsstaat op zijn kop."
Van de Lanotte heeft het lot van de regering Verhofstadt in handen. Maar de kaarten liggen slecht en de gemoederen elke dag verder verhit. De stilte in de media vandaag zouden wel is kunnen wijzen op de spreekwoordelijke stilte voor de storm...
Aangezien onze anonieme conversatievriend niet over de brug komt met bewijzen ivm het dossier BHV gingen we zelf even op zoek.
-Wanneer werd BHV een politiek dossier?
Sinds 1970 bestaat BHV, gedeeld over twee taalgebieden : een Vlaams (Halle-Vilvoorde) en een tweetalige (Brussel.
-Wanneer werd BHV een politiek probleem?
BHV werd wettelijk pas een probleem nadat de eerste regering Verhofstadt in 2002 provinciale kieskringen had ingevoerd. Elke provincie werd een kieskring, behalve BHV.
-Waarom is BHV een probleem?
Het is strijdig met artikel 63 van de grondwet dat Vlaanderen overal provinciale kieskringen heeft behalve in Vlaams-Brabant (waar er met Leuven en BHV twee kieskringen zijn) zo oordeelde het Arbitragehof in 2003.
Misschien is een regeringscrisis vandaag afgewend, misschien is ze dichterbij dan ooit. Wat er ook van komt, we kunnen op dit ogenblik alleen vaststellen dat de regering Verhofstadt II in goed één jaar voor de derde keer in grote problemen zit. In die omstandigheden wordt het natuurlijk zeer moeilijk, zoniet onmogelijk om een land behoorlijk te besturen. Kunnen ze eigenlijk nog wel twee jaar voortgaan??
Even het geheugen opfrissen. In mei 2003 behaalden zowel VLD als spa-spirit een goed verkiezingsresultaat. De verwachting was dat paars een riante legislatuur tegemoet ging. Maar de formatiegesprekken wezen al onmiddellijk op het tegengestelde. De twee partijen waren even sterk en de groene zondebok was verdwenen. Die sfeer van interne concurrentie en achterdocht heeft Verhofstadt II nooit meer achter zich kunnen laten.
Het begon al onmiddellijk met het migrantenstemrecht. De VLD was tegen, de spa was voor. De interne ruzies binnen de VLD laaiden zo hoog op dat er een heus congres moest worden georganiseerd met de vraag of de VLD in de regering kon blijven. Willy De Clerck redde toen het vel van Verhofstadt en de regering.
In het najaar stond zijn regering opnieuw dicht bij de val. Struikelblok was toen DHL. Vlamingen en Walen konden geen compromis bereiken over meer nachtvluchten. Op een bepaald moment verwachtte iedereen dat de premier de handdoek in de ring zou gooien.
En nu dit. Over de splitsing van BHV is de regering opnieuw in moeilijkheden geraakt. Allerlei gekke nepoplossingen hebben Verhofstadt II deze week alleen maar dichter bij een echte deadline gebracht.
Overleeft zijn regering ook deze crisis? Wat ook het antwoord is, paars kan er niet onderuit dat drie politieke crisissen in amper 15 maanden wijzen op structurele zwakte en fundamentele onenigheid binnen de meerderheid. VLD en spa-spirit moeten zich daar vragen durven bij stellen. Zij moeten zich bezinnen over de slechte sfeer. Heeft het nog zin om twee jaar verder te gaan?? Is er nog voldoende samenhang, vertrouwen en daadkracht aanwezig om de 'echte problemen van de mensen' aan te pakken?
De onderhandelingen op federaal gebied ivm BHV hebben dus tot niets geleid. Dit zal blijkbaar niet tot de val van de regering Verhofstadt leiden. Nadat de onderhandelaars uiteengingen trok de eerste-minister meteen naar het paleis waar hij verslag uitbracht bij de koning.
Na dit gesprek benadrukten koning en premier dat zij geen crisis wensen omdat dit slecht zou zijn in deze tijden van economische malaise. De vorst komt zijn premier dus duidelijk ter hulp.
Het dossier zal dus blijkbaar in de doofpot worden gestopt tot in 2007. Toch blijven de problemen en zal dit dossier als een spook blijven hangen boven de regeringsactiviteiten. Spirit, Spa, CD&V, NVA zijn allerminst tevreden. Ook de burgemeesters van BHV zijn niet te spreken over de gang van zaken. Velen geven zelfs kritiek op hun eigen partij en zijn vooral bekommerd om de geloofwaardigheid.
Straks zal de premier in de Kamer het vertrouwen vragen van de meerderheid, waarschijnlijk zal hij dit vertrouwen krijgen. Maar de problemen rond BHV zullen nog een tijdje doorgaan.
De regering blijft nu wel aan, maar de vraag is in welke toestand. Kijk vandaag naar de krantenkoppen,iedereen is staalhard voor de paarse regering en zegt dat men de geloofwaardigheid kwijt is.
Op de site van de vrt : www.vrtnieuws.net loopt een stemming. Gisteravond hadden er 5000 mensen deelgenomen waarvan 68% het vertrouwen in de regering kwijt was. Vandaag zijn er bijna 12000 deelnemers en is dit percentage gestegen tot 76%!!!!!
Ook de plaatselijke burgemeesters weigeren zich neer te leggen bij de beslissing van de regering en hebben besloten om-vaak tegen de zin van hun partij in-tot acties over te gaan.
Is het wel helemaal juist om standpunten in te nemen over politieke kwesties onder de naam 'chiro itegem'. ? Vind het beetje raar. Groetjes, TESSA
Kan misschien raar overkomen (in politieke gevallen), maar hier moet je zeker geen graten in zien. De leidingsblog is er om allerlei standpunten naar voor te brengen (door de leidingsploeg=chiro Itegem). Vaak worden zaken geformuleerd juist om reacties (van anderen )uit te lokken. Net zoals journalisten trachten neutraal te blijven, trachten wij dat ook te doen. Daarom kan het perfect dat iedereen uit de leidingsploeg iets post onder "chiro Itegem".
Noot : veel teksten die op de leidingsblog gepost worden, zijn bovendien overgenomen van neutrale kranten en sites.
Een reactie posten
<< Home