6/03/2005

Europa in crisis?!

Raar maar waar! Het Franse volk heeft zich tegen de Europese grondwet gekeerd. Hoewel dit eraan zat te komen is het toch vreemd dat een van de stichtende landen van de EU de grondwet nu niet wil goedkeuren. President Chirac heeft hemel en aarde bewogen met het oog op een gunstige uitslag, maar het mocht niet baten.
Het ergste is dat Europa nu waarschijnlijk in een soort winterslaap terecht zal komen en dat de eenmaking van Europa vertraging zal oplopen. De afwijzing van de grondwet had ook al meteen zijn weerslag op de economie-die toch al niet zo denderend is.
Toch moeten we niet meteen wanhopen want zoals EU-voorzitter Juncker zei stemden de mensen wel tegen de grondwet, maar zijn zij wel voor een sterke Europese Unie. De Fransen vreesden vooral dat zij enkele sociale verworvenheden zouden moeten afstaan en vinden de grondwet te liberaal. Hier is wel iets voor te zeggen, daarenboven moet rekening gehouden worden met een sterke linkse traditie in Frankrijk.
Na onze zuiderburen keurden ook onze noorderburen de Europese grondwet af. Zij gaven nog een krachtiger signaal dan de Fransen. Een signaal dat niet kan genegeerd worden door premier Balkenende en de EU. De Europese grondwet lijkt nu dood en begraven.
Hopelijk komt de EU dit “dipje” snel te boven en zal men het eenmakingswerk hervatten. Een sterk Europa is immers nodig, zeker als Europa een rol wil blijven spelen in de internationale politiek.

4 Reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Hierbij kunnen we ons ook de vraag stellen of het beter is een volksreferendum te houden of de plaatselijke overheden en ministers te laten stemmen over de goedkeuring van de Europese grondwet?
Persoonlijk vind ik het democratischer om het volk zelf te laten oordelen in een referendum. Maar wat blijkt: de 2 landen waar een referendum is gehouden, hebben de grondwet afgekeurd en de andere landen waar de ministers kozen, hebben de wet goedgekeurd! Wil dit dan zeggen dat de ministers, die trouwens ook democratisch zijn verkozen door de burgers, niet de mening van het volk draagt?
Ik vind het nogal een gekke situatie eigenlijk. Over deze gemeenschappelijke Europese grondwet heeft men jaren vergaderd en gediscussieerd (wat ons ongetwijfeld pakken geld heeft gekost!), mag nu na 2 dagen in de prullenbak gegooid worden.
Naar mijn mening hebben de Fransen en Nederlanders niet hun stem uitgebracht over de grondwet, maar tegen gestemd omwille van het aanvoelen van een bedreiging van hun onafhankelijkheid en eigenheid. Daarenboven zal geen van hen (ik natuurlijk ook niet) de hele grondwet nagelezen hebben alvorens ze gingen stemmen.
Ik wil hier maar mee zeggen dat de Europeanen niet per sé tegen het bestaan van een gemeenschappelijke grondwet gekozen hebben, maar eender bang zijn hun eigen nationale onafhankelijkheid en eigenheid te zien afbrokkelen.

3/6/05 17:47  
Blogger chiro Itegem zei...

Terechte opmerking die men hierboven maakt en waar men wel is even moet bij blijven stilstaan. Het is duidelijk dat er een kloof is tussen het concept Europa en de bevolking. Indien Chirac en Balkenende geen referendum hadden uitgeschreven dan hadden hun parlementen de grondwet ook goedgekeurd (zeker in Nederland). De volksvertegenwoordigers hadden dus "ja" gestemd terwijl het volk duidelijk tegen is. Het pleit dan ook voor Chirac en Balkenende dat zij het laatste woord aan de kiezer gaven. Ook al had dit serieuze gevolgen voor de Franse regering. Premier Raffarin werd aan de deur gezet en werd vervangen door de verdienstelijke aristocraat de Villepin. Premier de Villepin werd echter nog nooit verkozen en functioneert puur bij de gratie van Chirac. Dit is dus duidelijk nog altijd mogelijk in het democratische Frankrijk (waarschijnlijk het machtigste land van het Europese continent).

De kans zit er inderdaad dik in dat men vooral gestemd heeft uit angst voor soevereiniteitsverlies. Dit kan nog begrepen worden, het zou erger zijn moest men "nee" gestemd hebben uit protest tegen Chirac of Balkenende.
Waarschijnlijk zal Chirac wel even teruggedacht hebben aan zijn voorganger Napoleon. Toen hij destijds de titel "chef d'Etat" voerde, was Europa haast eengemaakt onder de keizerlijke kroon. Totdat hij zich vastliep in ons Belgenlandje.

Benieuwd nu hoe Europa uit dit dal zal kruipen. Juncker geeft weldra zijn voorzitterszetel door aan Blair. Het zal uitkijken worden welke pleister hij op de wonde zal willen leggen. Want het is geen geheim dat de Britten een dubbelzinnige partner zijn in Europa. Zij willen er nog niet volledig voor gaan en willen een middenpositie tussen de EU en de VS.
Laat ons hopen dat Europa er ooit in zal slagen de oude kloven te overbruggen en de bevolking op een lijn te krijgen. Dit zal nodig zijn wil Europa nog een rol spelen en wil het zo zijn verleden voortzetten sinds de zestiende eeuw.

3/6/05 19:35  
Anonymous Anoniem zei...

Even een kleine kritische vraag, als er morgen hier een referendum is over de Europese Grondwet, weet gij dan waarover ge stemt? De Europese Grondwet telt maar liefst 800blz, er is amper campagne gevoerd over de "inhoud" van de grondwet in de landen die een referendum hielden. Ik denk dat er een reden is waarom wij volksvertegenwoordigers aanstellen en dat die dan ook maar moeten beslissen. En dan nog, stel dat we allemaal vooraleer we gaan stemmen zo'n exemplaar in de bus krijgen: Wie gaat da lezen? En wie gaat da snappen? Ik als rechtenstudent heb zelf moeite om grondwettelijke teksten te snappen en heb daar dan ook intensieve cursussen over, dus (en das ni denigrerend bedoeld) wa zou de modale Belg er dan van snappen? Ge gaat nen chirurg toch ook ni zeggen hoe hij een operatie moet uitvoeren?

12/6/05 18:47  
Blogger chiro Itegem zei...

Na de afwijzing van de grondwet in twee lidstaten lijkt de Europese Unie nog meer moeilijkheden te krijgen. De koers van de euro wordt in vraag gesteld en ook de financiering voor de EU in de komende jaren lijkt moeilijk. De twee grootmachten Frankrijk en Groot-Brittannië staan tegenover elkaar. Voorts zijn er leden die zeggen dat ze teveel betalen en te weinig terugkrijgen.
Uitkijken wat de volgende voorzitter van de EU hiermee zal doen. Binnenkort staat de Luxembrugse premier Juncker zijn voorzitterszetel af aan Tony Blair. Men zal zich de komende maanden dus vooral bezighouden met discussies over instellingen en geld (hier heeft het volk weinig behoefte aan) zonder nog verder over het concept Europa te praten.

15/6/05 20:34  

Een reactie posten

<< Home